Europese dagen van het Patrimonium « De tuinen en wijngaarden van Malagne plaatsen zich op hun 31 »

Op 7 en 8 september zijn de tuinen en wijngaarden van Malagne, het Archeopark van Rochefort, op hun allermooist uitgedost om deel te nemen aan de Dagen van het Patrimonium! Wij nodigen u uit om hen te komen ontdekken tijdens twee bezoekdagen met gidsen.

Op 7 september kunt u onze moestuin en mozaïekperken beter leren kennen. Hun aanleg is gebaseerd op antieke principes, en zij bevatten meer dan 300 plantenvariëteiten die ondermeer gebruikt werden voor het vervaardigen van kleurstof, medicijnen, textiel, geurstoffen, en ook om er bier mee te brouwen. Uw gids wordt Julien Bohet, archeoloog en specialist op het gebied van tuinen. Chantal Van Pevenage maakt van de gelegenheid gebruik om haar werk voor te stellen: « Collaborer avec la terre et ses êtres vivants »  (vrij vertaald « Samenwerken met de aarde en haar bewoners »), en zij laat u kennis maken haar know-how om « de aarde te begeleiden », te waken over haar evenwicht, en binnen te treden in een wereld van samen-scheppen.

Op 8 september komen oenoloog Philippe Grafé, verkozen tot « Vertegenwoordiger voor de Belgische wijnen van het jaar 2018 », en Jean-Luc Mulkens, landbouwingenieur in Malagne, u samen uitleg verstrekken oven de wijngaard van Malagne. In een dialoog heden-verleden weiden zij u in over de technieken van de wijnbouw. Zij behandelen de verschillende druivenrassen, hun kweekmethodes, en hoe ze verwerkt worden tot wijn. Dat is ook dé gelegenheid om de heel bijzondere en erg onconventionele smaak van Romeinse wijnen te ontdekken, en ook om wijn uit Wallonië te proeven.

Onze jongste bezoekers kunnen zich omkleden om even Gallo-Romein te worden, en aansluitend op speelse wijze het Archeopark van Malagne ontdekken aan de hand van een prettig boekje!

Fanaten van geschiedenis en natuur kunnen door een domein van meerdere hectaren kuieren, op verkenning naar de overblijfselen van een Gallo-Romeinse villa, en kennis maken met dierenrassen zoals deze die in eerdere tijden deze site bewoonden.

Twee leuke kennismakingsdagen in familieverband of onder vrienden!

Vrije toagang en rondleiding, betalende wijnproeverij (4€/volwassen).