Experimentele archeologie

Proefondervindelijke archeologie is één van de belangrijkste activiteiten op het domein van Malagne.

De verschillende onderzoeksfases, het namaken van werktuigen en de opeenvolgende testen ervan zijn de basis voor een getrouwe wetenschappelijke weergave. Al deze stappen zijn noodzakelijk vóór iets aan een publiek kan voorgesteld worden.

Zo was het bijvoorbeeld noodzakelijk, nadat een broodoven gebouwd werd volgens antieke archeologische bronnen, om die te gaan testen en de werking ervan te begrijpen. Uit deze testen werden besluiten getrokken over voorverwarming van de oven, de baktijd van het brood, het soort brood dat men bekwam, enz. Op die manier wordt het mogelijk om de handelingen en gewoontes van Gallo-Romeinen opnieuw te beleven.

Verschillende experimenten die ondernomen werden in Malagne zijn zonder meer wereldprimeurs. Twee voorbeelden daarvan zijn het vervaardigen van “Gallo-Romeins”  bier in een kleine maar typisch antieke brouwplaats, en tevens de reconstructie van een antieke vallus, het welbekend “oogstwerktuig van de Trevieren” met aanwending van het klein juk tijdens het oogsten.

Experimentaal onderzoeken in Malagne

De vallus

Meer info (frans)

 Corpus Equitum Legionis X Equestris

Meer info (frans)

Een hortus

Meer info (frans)

Calx

Meer info (frans)

Curieus ? Contact onze archeoloog archeologie@malagne.be