Reconstructies

Naast de bescherming en het onderhoud van de historische overblijfselen neemt de site van Malagne ook haar taak van wetenschappelijk onderzoek ter harte, en zij geeft die kennis ook verder door. Met haar proefondervindelijke archeologie en wedersamenstellingen van verschillende structuren is Malagne een unieke animatieplaats geworden die aan het publiek een duidelijk beeld verschaft van deze belangrijke uitbating. Elke aktiviteit in het kader van historische wedersamenstelling is wetenschappelijk verantwoord.

Het woongedeelte, de badinstallaties, en de secundaire woonst werden geconsolideerd. Twee heropgerichte bijgebouwen laten toe dat de bezoeker zicht heeft op de echte omvang van toenmalige gebouwen en zich kan terugvinden in het Gallo-Romeins verleden. Zo werd het gebouw « Epona » heropgericht om te dienen als schuur en stal, en het gebouw « Vulcain » herbergt tegenwoordig een smidse in volle werking.

De reconstructies in hout, klei en leem, met een keuken, broodoven, pottenbakkersoven, en laagfornuis … vullen de Gallo-Romeinse leefwereld op een tastbare manier aan. In deze gebouwen bevinden zich talrijke voorwerpen die eigen zijn aan de landbouw en het vakmanschap op het domein.