Malagne in zaad (1ste en 2de kleuterschool)

Malagne in zaad is een programma door ons animatieteam ontwikkeld zodat er aan de eventuele jonge wordt aangepast (van de eerste tot de tweede kleuterschool). Verenigbaar met extra workshops gaat het om een ludieke en interactieve module.

Basismodule

Laten wandelen in de boerderij van Marius !  Deze Gallo-romeinse boer heeft meer dan een foefje achter zijn sleeve ! Word een kleine Gallo-romeinse en gebruik jij zintuigen om tuinen en dieren te ontdekken. Je zal een begunstigd relatie met hen bouwen door voor hen direct in hun omheining te zorgen.

Praktische workshops

De praktische workshops waar het met de module Malagne in zaad mogelijk is te combinere (Volgens de seizoenen) :

Gallo-romeins brood

In dit atelier leert de groep meer over graangewassen die gekweekt werden in Malagne, en over het gebruik ervan in de Gallo-Romeinse periode. De leerlingen ontdekken bovendien de ingredienten die nodig zijn om brood te maken (meel, water, zout, honing, gist) en maken kennis met de Gallo-Romeinse bakoven in leem. De leerlingen nemen op praktische wijze deel aan het bakken, en achteraf zullen zij het uiteraard proeven.

Klei en leem

Dit atelier is een mooi voorbeeld van hoe gewerkt werd leem in de Gallo-Romeinse periode. De leerlingen herbeleven volop het Gallo-Romeins universum door praktisch te werk te gaan volgens een techniek uit de oudheid. Aan de hand van een houten vorm maakt iedere leerling zijn steen uit leem en stro. Het is zeer wenselijk om daarvoor aangepaste kledij mee te brengen!

Plantenscheuten

Dankzij een bezoek van tuinen awaken de leerlingen hun zintuigen door Gallo-romeinse botanische soorten te herontdekken. Ze zullen de diversiteit van het gebruik van de planten kunnen zien en hun cyclus van ontwikkeling kunnen begrijpen. Daarna zullen ze twee inzaaien met de zaden van hun keuze uit een selectie van Gallo-romeinse planten doen. Bij slecht weer en in de winter kan het bezoek van de tuin door een spel over de Gallo-romeinse planten en een degustatie van kruiden thee worden vervangen.

Deze workshop is beschikbaar van maart tot juli.